Bejelentés


kutya,dog,állat,kutya tanítás, bolha, linkek, ül, fekszi


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlapon


Tanoda


 


Mindenekelőtt a kiskutyában tudatosítani kell hogy mi vagyunk a falkavezérek és nem ő, ugyanakkor bízzon is bennük. Ha valami rosszat tett azonnal büntessük meg, de figyeljünk arra hogy a csak a "bűn" mértékéhez képest büntessük meg azaz ne túl enyhén, de ne is túl szigorúan, illetve azonnal és konkrétan. Viszont azonnal dícsérjük meg ha a feladatot elvégezte vagy abbahagyta a helytelen viselkedést.
Nagyon fontos még a rendeszresség is, például a kölyök azonos időben kapjon enni, és az étkezések közt ne legyen nasi. Ha nem kapnak nasit akkor az étkezések közt nem ugatnak és vonítanak, mert hamar belátják, hogy az ugatástól a tálkájuk nem tellik meg. Soha ne tanítsuk olyan dologra melyről később leakarjuk szoktatni. A nevelés során soha ne alkalmazzunk erőszakot mert ezzel csak elrontjuk a kutyát és félénké tesszük.A nevelés során a parancsokat mindig zárja le egy feloldó parancs is mellyel jelezük hogy most már azt csinál amit akar. Fonotos hogy míg a feloldó parancs el nem hangzik addig a kutya a parancsot telesítse és ne szaladjon el, ilyenkor hívjuk vissza és a parancsot ismételjük meg egész a feloldó parancsig (az nem baj ha a kutya a feloldó parancs elhangzása után is folytatja a gyakorlatot).


A felugrálás:


Szoktassuk le a kutyánkat arról hogyha megérkezünk kitörő örömmel ugráljon fel ránk. A kutyáknál az ugrálás teljesen természetes, ösztönös dolog. A kutyák (mint a farkasok) úgy üdvözlik a felettük állókat, hogy megnyalják a másik száját, ezzel jelzik hogy elismerik társuk feljebb valóságát. Minket is így akarnak üdvözölni. Erről a magatartásról két féle képpen tudjuk leszoktatni:
1. Amikor felugrik forduljunk el tőle, majd simogassuk meg mikor abbahagyja az ugrálást.
2. Amikor megérkezünk gyorsan hajoljunk le és simogassuk meg a kutyát mielőtt felugrana.
Később meglehet tanítani neki a parancsszóra felugrást de ezt mindenképpen kövesse egy feloldóparancs mellyel letesélekeljük.


Ül!


Hívjuk magunkhoz a kutyát és nyújtsunk zárt markunkban jutalomfalatot neki majd lassan vigyük a feje fölé, eközben figyeljünk arra hogy végig az orrával érinthesse. Mikor leült mondjuk az ÜL parancsot majd dícsérjük meg és adjuk oda a jutalomfalatot.


Fekszik!


Kiinduló helyzet: álló. Hagyjuk, hogy a kutya nyalogassa a kezünkben lévő jutalmat majd a kezünket húzzuk lassan a föld felé (közben ne húzzuk el tőle) majd nagyon lassan kezdjük el távolítani mindaddig míg a kutya le nem fekszik, adjuk ki a Fekszik parancsot majd adjuk oda neki a jutalmat.


Marad!


Fektessük vagy ültessük le a kutyát. Távolodjunk el 1-2 lépést majd aggyuk ki a marad parancsot, várunk egy pillanatig majd menjünk vissza a kutyához és jutalmazzuk meg. Idővel egyre távolabra és hosszab időre távolodjunk el.
Ereszd!
Hagyjuk hogy a kutya egy játékszerrel játszon/rángasson. Tartsunk egy jutalom falatot az orra alá és adj

uk neki a játékért cserébe. Abban a pillanatban amikor a kutya elengedi a játékot adjuk ki a Engedd/Ereszd parancsot és jutalmazzuk meg.
Hozzám!
Kérjünk meg valakit hogy tartsa egy helyben a kutyát majd a tenyerünkön kináljunk a kutyának jutalom falatot amit szaglászhat de nem ehet meg. Távolodjunk el majd adjuk ki a Hozzám! parancsot és e közben a segítőnk engedje el a kutyát. A kutya oda fog szaladni hozzánk mert emlékszik hogy nálunk van a jutalom falat. Ha odaér hozzánk adjuk neki oda a jutalmat és dicsérjük meg. Később a kutryának adjuk ki a marad parancsot és a fentiekhez hasonlóan hívjuk magunkhoz (itt már nem kell segítő).


Csend, ugat!


Csend parancsszó megtanítása könnyebb ha előtte megtanítjuk a kutyának az UGAT parancsszót.
Ugat: A kutyát kössük ki a pórázánál fogva a kerítéshez vagy póznához. Álljunk pár lépéssel hátrébb hogy a kutya ne tudjon odajönni hozzánk és kezdjünk el lóbálni egy játékot a kutya előtt. A kutya hamarosan idegességében ugatni kezd ekkor adja ki az Ugat parancsot és dicsérje meg a kutyát.
Csend!: Ha a kutya már érti az Ugat parancsszót akkor ugatáskor adja ki a Csend parancsszót és amint a kutya elhallgat dicsérje meg és ha egy játék miatt kezdett ugatni agyja oda neki. Ha már a Csend parancsra is engedelmeskedik akkor át lehet térni a szóbeli jutalmazásra. Tegyen úgy mintha elmenne otthonról, de távozása előtt adja ki a csend parancsszót. Maradjon a házon kívül de a ház közelébe és amikor a kutya el kezd ugatni akkor csapjon zajt (pl. csapja jó hangosan a kuka tetejét) és amikor a kutya meglepetésében elhallgat menjen be a kutyához és jutalmazza meg.
A csend parancsszó másik megtanítása:
Áljunk az ajtóba és csengessünk. Ha a kutya elkezd ugatni akkor hagyjuk hogy egy párat ugasson majd a tenyerünkbe tartsunk neki jutalom falatot és adjuk ki a Csend! parancsszót amikor a kutya abba hagyja az ugatást és elkezd szaglászni dícsérjük meg és adjuk oda neki a jutalmat. Ezt töbször is ismételjük meg, de úgy hogy a kutya minnél hosszab ideig maradjon
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!